Als rattery heb ik bepaalde doelen in zicht voor mijn lijn(en). Dit is nodig, want ik wil natuurlijk ergens naartoe werken. Ik kies mijn ratjes zorgvuldig uit om deze doelen te bereiken. Daarom heb ik ook altijd de eerste keuze uit een nest. Het is voor iedereen namelijk belangrijk dat ik met gezonde, lieve ratjes verder kan, zodat iedereen die huisdiertjes hier komt halen, gelukkig is met zijn/haar keuze.
De 2 belangrijkste doelen zijn temperament en gezondheid. Ik wil dat alle ratjes die hier vertrekken, lieve diertjes zijn naar hun eigenaars toe. Ze moeten tam zijn, en aandacht willen van mensen. Natuurlijk heeft élk ratje zijn/haar eigen persoonlijkheid, net zoals mensen. De ene staat altijd op de voorgrond, de andere wacht liever wat af. Dat is niet erg, maar ze mogen zeker niet dominant of agressief zijn. Zowel naar mensen als naar andere ratjes toe, is dit heel belangrijk.
Ik heb niet één vast doel i.v.m. met gezondheid of temperament, het doel is opzich gewoon dat de ratjes zo lief en tam mogelijk zijn, en dat ze ook zo gezond mogelijk zijn.
Hoe bereik ik dit? Onder andere door de liefste, meest aandacht zoekend, speelse, ratjes te koppelen, en rekening te houden met hun persoonlijkheid. Is het één ratje wat meer op de achtergrond, maar de ander net wat té op de voorgrond? Dan kan dit een perfect koppeltje zijn. Ze balanceren elkaar namelijk uit. Voor gezondheid probeer ik ook de gezondste dieren uit te kiezen; al kan ik niet in de toekomst kijken. Daardoor blijven alle fokratjes héél hun leven bij mij wonen. Zo kan ik wél zien hoe het met hen gaat, en of er zich problemen voordoen in een bepaalde lijn.
Qua bouw wil ik ook grote, mooi gebouwde dieren met een mooie kop. Niet te spits en niet te breed. Ik fok niet voor shows, maar probeer wel rekening te houden met de standaarden hiervoor: ook al leer ik dit nog.
Een 'klein' mini-doeltje van mij zijn mooie dumbo oren. Veel te vaak zie ik dumbo oren die een 'rimpel' of 'krul' in het midden hebben. Dit is niet belangrijk, maar gewoon een klein 'huistaakje' aan mezelf. Mooie dumbo-oren spreken me aan, maar dit is pas nà het evalueren van gezondheid, temperament, bouw, en zelfs kleur/variëteit.
Specifieke fokdoelen per lijn:
Russisch Blauw: Met mijn RB lijn wil ik graag mooie, donkere dieren met zo weinig mogelijk roest (bruine haartjes) of 'silvering' (zilvere/witte haartjes) in hun vacht. Er zijn meerdere kleuren die ik verwacht in deze lijn naast Russisch Blauw, omdat die kleuren goed samenwerken met RB. Daarom reken ik ze wél als dezelfde lijn. Ik werk in deze lijn verder met Russisch Blauw, Silverblue, en Bluepoint Siamees, Platinum roodoog en soms ook Zwart. De lijn heeft nog veel dragers, zoals Burmees en Sealpoint Siamees. Dit kan dus ook nog te verwachten zijn in de komende generaties, maar hier zal ik weinig of niet mee verder werken. Qua tekeningen werk ik in deze lijn met effen, berken en bles. Er zijn ook 2 vachtsoorten waar ik mee verderga: gladhaar en velveteen. Al deze factoren komen natuurlijk nog steeds nà gezondheid en temperament. Fokdieren kunnen, in overleg, worden uitgeplaatst bij bepaalde nesten. Niet bij elk nest worden er fokdieren uitgeplaatst, dus contacteer me zeker eerst als je fokdieren uit een specifiek nest wilt.
Amerikaans Blauw: Met deze lijn wil ik, omgekeerd van de RB lijn, net de lichtste dieren blijven selecteren. Dit gewoon omdat ik de lichte tint het mooist vind. Wel zullen er andere tinten in het nest opduiken. Qua gezondheid wil ik zeker deze lijn goed in het oog houden, omdat het op zichzelf een zwakkere variatie is. Zo zouden ze iets gevoeliger zijn aan proteïnen, en daar soms huidsproblemen van kunnen krijgen. Echter is dit voorlopig niét het geval bij de fokdieren waar ik de lijn mee start, en zullen dieren die hier iets van vertonen, ook niet als fokdier verder worden ingezet. Fokdieren zullen minimum de eerste 3 generaties NIET worden uitgeplaatst!
Fokbeleid
Alle ratjes krijgen hier de nodige zorg. Dit gaat zowel over de huisvestiging, als dierenartskosten indien nodig. Ik blijf up-to-date met nieuwe informatie over de zorg voor ratjes, zodat ik altijd zeker ben dat ik hen goed verzorg.
Vrouwtjes worden ingezet vanaf 5 maand, zodat zij de tijd krijgen om goed te groeien en volwassen zijn. Ze worden hier ook niet ingezet na 10-11 maand oud. Liefst doe ik maar één à twee nestje(s) met een vrouwtje. Boven 2 nestjes zal het niet gaan. Ook 2 nesten is énkel als het vrouwtje gezond is en de eerste zwangerschap goed heeft doorstaan zonder enige problemen.
Mannetjes worden ingezet rond de 1 jarige leeftijd, zodat ik hun karakter en gezondheid langer kan evalueren. Hier kan een uitzondering worden gemaakt indien het écht nodig is, maar enkel wanneer ik zelf 100% zeker ben van zijn temperament.
Er worden géén dieren ingeslapen tenzij het écht nodig is, bijvoorbeeld door een medische reden of omdat het een extreem bang/agressief ratje is. Bij dit laatste zal ik toch nog proberen het nodige te doen (bijvoorbeeld castreren, knuffeltherapie,...), maar als het ratje zelf géén geniet heeft van zijn/haar leven, kan dit wel nog een laatste optie zijn. Ratjes laten inslapen omdat het nest te groot is, niet 'knuffelig' genoeg is enzoverder, wordt NIET gedaan.
Tot nu toe blijven alle fokratjes bij mij tot het einde van hun leven. Zo kan ik het best hun temperament en gezondheid blijven evalueren. Af en toe zou het kunnen dat er volwassen ratjes uitgeplaatst worden, omdat zij bijvoorbeeld toch niet in de rattery gebruikt zullen worden door bepaalde redenen.
Er wordt NIET, NOOIT!!! Gefokt met ratjes van de dierenwinkel of een opvang. Dit omdat ik de gezondheid en het karakter wil kunnen nakijken en evalueren. Zonder informatie over de ratjes hun verleden en genetica, gaat dit niet. Soms kan het eens zijn dat een rat geen stamboom heeft, omdat de fokker hiervan het bijvoorbeeld niet bijgehouden heeft, dan worden er géén rittens als fokrittens uitgeplaatst tot er een aantal generaties geboren zijn. Ook zal dit steeds vermeld worden voordien.